Davranıs
problemleri
Davranış bozuklukları çocukları çocuğun içsel çatışmalarını davranışa aktarması sonucu ortaya çıkar. Davranış bozukluğu olarak adlandırılan davranışlar hırçınlık, sinirlilik, inatçılık, yalan, çalma ve küfür etme gibi eylemlerdir. Her çocuğun gelişimi kendine özgüdür, bu nedenle her çocuk birbirinden farklıdır. Bu farklılıklar dikkat edilmesi gereken noktalardır ancak hepsi davranış bozukluğu olarak değerlendirilemez. Davranış bozukluğu, bireyi, aileyi olumsuz yönde etkileyen, diğer insanların temel haklarının çiğnendiği yaşa uygun toplumsal kurallarını hiçe sayıldığı davranışlardan oluşan bir durumdur. Çocuklarda davranış bozukluğu terapisinde, çocukların iletişim becerileri, sorun çözme becerileri, dürtü kontrolü, öfke kontrolü gibi konular çalışılır. Çocuklarla beraber anne ve babanın da tutum ve davranışlarının düzenlenmesi gerekir. Çünkü anne ve babanın tutumları çocuğun davranışlarında büyük rol oynar. O yüzden terapi sürecinde en etkili yol anne baba eğitimidir. Tedavi edilmezse kalıcı davranış bozuklukları ve antisosyal kişilik bozukluğu başta olmak üzere bir çok soruna yol açabilir.
Oyun terapisi
Oyun, çocuğun kendini en rahat şekilde ifade edebilme yoludur. Oyun terapisinde amaç çocuğun iç dünyasını yansıtabilmektir.
Oyun terapisi, çocuklarda görülen ruhsal problemlerin, davranış sorunlarının bu alanda eğitim almış uzman kişi tarafından oyun ve oyuncaklar aracılığı ile tedavi edilmesi, iyileştirilmesidir.
Oyun terapisi, çocuğun duygularını ve yaşadıkları sorunlarını dışa vurmalarına çocuğun kendisi etkileyen durumlarla ilgili farkındalığının artmasına ve çocuğun duygusal ve davranışsal sorunlarını çözümlemeye yardımcı olur.
Ev programları
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) desteğine ihtiyaç duyan çocuklara ve ailelere verilecek PDR desteği bir bütündür. Seanslar halinde bir uzman tarafından verilecek PDR desteğinin dışında ev ortamında ve günlük yaşam içerisinde aileler tarafından çocuklara olan yaklaşım PDR uzmanının tavsiyeleri ve hazırlayacağı program çerçevesinde olmalıdır. Seanslardaki kazanımların kaybolmaması ve gelişimin devam etmesi açısından PDR uzmanı tarafından verilecek program ve tavsiyelere uyulması önem arz eder.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.