Dil ve Konuşma Bozuklukları ve Konuşma Terapisi

Dil ve konuşma bozuklukları nedir?

Kişinin konuşulanları anlama ve ifade etme becerilerinde görülen sorunlardır. Dil ve konuşma bozuklukları iki farklı kavramdır.

Dil bozukluğu yaşayan kişiler diğer kişilerin duygu ve düşüncelerini anlamakta ancak kendi duygu ve düşüncelerine karşı tarafa aktarmakta problemler yaşamaktadırlar.

Konuşma bozukluğu ise kişinin sesleri net bir şekilde çıkaramaması, anlaşılır bir şekilde kendini ifade edememesi ve akıcı bir şekilde konuşamaması şeklinde görülür.    

Dil ve konuşma bozukluklarını genel olarak sınıflandıracak olursak bunları;

✓Gecikmiş konuşma

✓Artıkülasyon ve fonolojik bozukluklar

✓Akıcı konuşma problemleri (kekemelik takifemi)

✓Ses bozuklukları

✓Edinilmiş dil bozuklukları

✓Motor konuşma bozuklukları

✓Yutma bozuklukları

✓Nörolojik problemlere bağlı bozukluklar

✓Konuşma organlarında meydana gelen bozukluklar (yarık damak dudak ve diş problemleri)

✓Gelişimsel ve genetik bozukluklar (otizm spektrum bozuklukları, down sendromu)

✓Fiziksel sebeplerle ortaya çıkan bozukluklar (serebral palsi, zihinsel yetersizlik ) şeklinde ifade edebiliriz.

Dil ve konuşma bozukluklarının tedavi yöntemleri nelerdir?

Konuşma bozukluğu olan bireylerin iletişim becerilerini geliştirmek için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.

Konuşma Terapisi:

Bahse konu terapi bireylerin konuşma ve dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaya odaklanan bir tedavi türüdür. Konuşma terapistleri, terapi ihtiyacı olan bireylerin net ve anlaşılır konuşma üretmek için gereken kasları ve becerileri geliştirmelerine yardımcı olmak için alıştırmalar, egzersizler ve oyunlar gibi çeşitli teknikler kullanabilir.

Artırıcı ve Alternatif İletişim (AAC):

AAC, Bireylerin kendilerini daha etkili bir şekilde ifade etmelerine yardımcı olmak için iletişim cihazlarının veya tekniklerinin kullanılmasını içeren bir tedavi türüdür. Ayrıca, işaret dili, resim değişim sistemleri ve iletişim cihazları veya uygulamaları gibi yardımcı teknolojilerin kullanımını da içerir.

Dil Terapisi:

Dil terapisi, bireylerin dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaya odaklanan bir tedavi türüdür. Söz konusu terapi okuma, yazma ve konuşma alıştırması gibi etkinliklerin yanı sıra dil geliştirme oyunları ve alıştırmaları da kapsar.

Bilişsel-Dilbilimsel Terapi:

Bilişsel-dilbilimsel terapi, bireylerin bilişsel ve dilbilimsel yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olmaya odaklanan bir tedavi türüdür. Bu, hafıza ve problem çözme alıştırmaları gibi etkinliklerin yanı sıra dil oluşturma etkinliklerini de içerir.

Bu kapsamda genel olarak dil ve konuşma bozukluklarına yönelik tedavi yöntemleri bireyin özel ihtiyaç ve yeteneklerine göre değişiklik gösterir.

Hangi durumlarda dil / konuşma terapisine gitmeliyim?

Çocuklarda ,

Dil gelişiminin yaş ile uyumlu olmaması,

Aile içinde veya dışında ki insanlar tarafından anlaşılamama problemi,

İnsanların ne dediğini anlamama,

Kendini istediği gibi ifade edememe ve başkaları tarafından anlaşılmama nedeniyle oluşan kaygı, stres ve hayal kırıklıkları,

Konuşma akıcılığının bozulması,

Kekemelik gibi durumların görülmesi halinde mutlaka bir konuşma terapistine başvurulması ve çocuğunuzun konuşma terapisi almasına gerek olup olmadığı noktasında değerlendirme yapılması gerekir.

Eryaman’da bulunan (1e1) Birebir İpekyolu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimizde, dil ve konuşma problemi yaşayan bireylerle bireysel veya küçük gruplar halinde çalışmakta ve dil konuşma gelişimlerine yönelik bireylere özel farklı eğitim ve tedavi yöntemlerini bir arada kullanarak konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktayız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir