Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Bedensel Etkilenimli Bireyler) Destek Eğitim Programı

Serebral Palsi

Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.

pediatrik-rehabilitasyon_edited.jpg

BOPATH TERAPI

Bobath Terapisi, serebral palsili ve diğer benzer nörolojik rahatsızlıkları olan bireylerin değerlendirilmesi ve tedavisi için problem çözen bir nörogelişimsel terapidir. Tedavinin ön planında kafa ve gövde kontrolü yer alır, yani denge tepkimelerinin eğitimi ve vücudun bir tarafından diğer tarafına denge transferi; örneğin yürümek. Fizyoterapist rehabilitasyon esnasında tedaviye görsel, akustik ve dokunsal stimülasyonlar dahil ederek hastanın gelişimini takip edebilir. Rehabilitasyon sürecinde doğru Hareketi Açığa çıkarmak için Uygun Tutuş Teknikleri, Ağırlık aktarma, Derin Duyu, işitsel ve görsel Stimülasyon ve Fasilitasyon Teknikleri kullanılır.

brakial-pleksus.png

BRAKIAL PLEKSUS

Brakial Pleksus, omurilikten çıkan sinir köklerinin üç büyük dal halinde seyrederek birbirleri ile bağlantı oluşturduğu, koltuk altı bölgesinde yer alan büyük bir sinir topluluğudur. Bu sinirler kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının hareketini ve duyusunu sağlar. Zedelenmesi durumunda kürek kemiği, omuz, dirsek, el bileği, el ve parmak kasları etkilenebilir. Zedelenmenin şiddetine ve sinirin zedelenen bölümlerine göre çalışmayan veya etkilenen kaslar değişiklik gösterir. Brakial pleksus yaralanmaları sıklıkla doğum sırasında oluşur.

skolyoz.jpg

SKOLYOZ

Skolyoz (omurga eğriliği ya da postür bozukluğu) 7’den 70’e her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. En belirgin belirtileri vücutta oluşan asimetrilerdir. Çocuklarda görülen skolyoz, yetişkinlerinde görülenden farklı olarak genetik geçişli (ailesel) olabilir ve yaşla birlikte boy uzamasına bağlı olarakta artış gösterebilir. O yüzden sizde ya da ailenizdeki herhangi bir bireyde skolyoz var ise muhakkak çocuğunuzun gelişim aşamalarında vücudunu dikkatli bir şekilde izlemeniz gerekir. Skolyoz tedavisinde en önemli konu doğru tanı konulması, skolyozunun açısının ve tipinin tam olarak belirlenebilmesidir.Asimetrik bir omurga problemi olan skolyoz için tedaviye uygun egzersiz programı planlanarak uygulanmalıdır.

Uzay_Terapi.jpg
UZAY TERAPI

Uzay terapi fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında son yıllarda geliştirilen ve serebral palsi, spina bifida, hidrosefali, west  sendromu gibi pek çok nörolojik hastalıkta kullanılan tedavi metodudur. Uzay terapisi kökenini astronotların uzayda yer çekimsiz ortamda kullandıkları kıyafete dayanır. Bu kıyafetle yer çekimsiz ortamda kaslara ve kemiklere yeteri kadar yük binmediği için oluşabilecek oluşabilecek kas atrofisi gibi olumsuz durumları engellemek amacıyla kullanılır ve vücudun büyük eklemlere basınç verilmesi mantığına dayanır. Aynı zamanda eklemlere binen yük ile propilasiptif girdiler oluşturulmaya çalışır. Uzay terapide proprioseptif duyu gelişir, patolojik refleksler azalır, düzgün postür ve hareket paternleri yeniden inşa edilir, denge sağlanır, zayıf kaslar desteklenir.

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (Bedensel Etkilenimli Bireyler) Destek Eğitim Programı” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir